Hva er parkett?

Det vi i dag kaller for parkett heter egentlig lamellparkett, eller laminert parkett, og er en type gulv som er bygd opp av trelister som er limt sammen til et ark før det etterbehandles med en klar fugemasse. Det er også enkelt å installere og kan gjøres av alle med grunnleggende DIY-ferdigheter. Parkettgulv er veldig populære fordi de er lette å ta vare på, er svært slitesterke og ser veldig elegante ut.

Hva er parkett laget av?

Parkett er en type tregulv som består av flere trestykker, kalt “fliser” eller “planker”. Flisene er lagt som 1-stavs- eller 3-stavs-rader, eller ordnet i et mønster, typisk i et fiskebeins- eller chevronmønster. Parkettgulv har eksistert i århundrer, og ble en gang bare funnet i de velståendes hjem. I dag er parkettgulv svært populært og finnes i mange forskjellige typer boliger.

Hvilke tresorter består parkett av?

Det finnes mange forskjellige tresorter som kan brukes til parkettgulv, hver med sin unike åre og farge. Den vanligste tretypen er eik, som er et sterkt og slitesterkt hardtre med et vakkert åremønster. Andre tresorter som brukes inkluderer lønn, furu, kirsebær, valnøtt og bambus. Etter eik er lønn et annet populært valg for parkettgulv fordi det har en lys farge som kan lyse opp ethvert rom. Kirsebær er et mykere tre med en rik, rød fargetone som gir varme til ethvert rom. Uansett hvilken tresort du velger for parkettgulvet ditt, vil det legge til skjønnhet og eleganse til hjemmet ditt.

Parketten er vanligvis ferdigstilt med et polyuretanbelegg for å beskytte treet og gjøre det lettere å rengjøre.

Hva betyr 1-stavs og 3-stavs parkett?

1-stavs parkett refererer til planker av tre som legges i en enkelt rad. 3-stavs parkett er derimot bygd opp av tre plankerader lagt side om side. Hovedforskjellen mellom de to typene parkett er i utseendet. 1-stavs parkett har et mer lineært utseende, mens 3-stavs parkett består av flere fliser på samme areal.

Både 1-stavs og 3-stavs parkett er laget av massivt hardtre, noe som gjør dem holdbare og langvarige. Hvis du er ute etter et klassisk utseende for gulvene dine, er 3-stavs parkett et godt alternativ. Ønsker du noe med et mer moderne preg, kan 1-stavs parkett være et bedre valg.

Hva tåler parketten og hvor lenge varer et gulv?

I gjennomsnitt kan et parkettgulv vare alt fra 20 til 40 år med riktig stell og vedlikehold, men noen forskjellige faktorer vil påvirke levetiden til gulvet ditt:

  • Hardheten til treet. Hardere treslag, som eik og lønn, vil vare lenger enn mykere treslag, som furu.
  • Tykkelsen på treet. Hvis treverket er for tynt, vil det ikke være i stand til å bære vekten av møblene og vil gå i stykker. Hardtre som lønn eller eik er gode valg for områder med mye trafikk.
  • Finishen på parketten. En finish av høy kvalitet vil beskytte parketten mot riper og flekker. En uretanfinish brukes ofte i kommersielle omgivelser fordi den er veldig tøff og motstandsdyktig mot riper.
  • Regelmessig feiing og mopping vil bidra til å forlenge levetiden til parkettgulvet ditt.

Hvor mange års garanti gir butikkene på parkett?

De fleste butikker tilby minimum 5 års garanti på parkettgulv. Noen kan imidlertid tilby opptil 10 eller til og med 20 år. Det varierer veldig fra butikk til butikk, så sørg for å spørre om garantien før du kjøper.

Overflatebehandling på parkett

Overflatebehandlinger er viktige for å beskytte parkettgulv og holde dem vakre. En god overflatebehandling vil avvise smuss og flekker, noe som gjør det lettere å holde gulvet rent. Det finnes flere forskjellige typer overflatebehandlinger tilgjengelig, hver med sine fordeler og ulemper.

Voks er en av de mest populære overflatebehandlingene for parkettgulv. Den er enkel å påføre og gir en høy grad av beskyttelse mot smuss og flekker. Imidlertid må voks påføres regelmessig for å opprettholde effektiviteten, og det kan være vanskelig å fjerne hvis det kommer på klær eller andre overflater.

Polyuretan er et annet populært alternativ for å beskytte parkettgulv. Den er mer holdbar enn voks og trenger ikke påføres så ofte. Den kan imidlertid gulne over tid og er ikke like lett å reparere hvis den blir skadet.

For å rengjøre parkett, start med å feie gulvet med en myk børstekost for å fjerne smuss eller rusk. Tørk deretter gulvet med et mildt rengjøringsmiddel og vann. Sørg for å skylle gulvet etterpå for å fjerne eventuelle såperester. For tøffere flekker må du kanskje bruke et mer kraftig rengjøringsmiddel. Test alltid rengjøringsmidler på et lite iøynefallende område først for å sikre at de ikke skader overflaten på gulvet.